כתבות

רפואת שיניים בילדים

הקריה הרפואית רמב'ם
פורסם:

"האבחנה בין 'אוכל טוב' ל'אוכל רע' לשיניים איננה נכונה. צ'יפס לדוגמה, גורם לחורים עמוקים יותר משוקולד מכיוון שהוא דביק יותר..." - המלצות חשובות לשיניים בריאות

רפואת שיניים בילדיםרפואת שיניים בילדים

מאת:
ד"ר ג'יין רונן, מנהלת מרפאת השיניים לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם.
ד"ר יעל פרי, מתמחה במרפאת השיניים לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם.



אין אושר גדול יותר מהחיוך הראשון של הרך הנולד, במיוחד כאשר החיוך חושף שיניים חדשות. בקיעת השן הראשונה הינה ציון דרך חשוב בגדילה ובהתפתחות התינוק ומהווה את האות לבקר במרפאת השיניים.

ואכן, האיגוד הישראלי והאיגוד האמריקאי לרפואת שיניים לילדים, ממליצים להגיע למרפאת שיניים ייעודית לפעוטות כבר בשנה הראשונה לחיי התינוק - בסמוך לבקיעת השיניים. אבחון וגילוי מוקדם של גורמי סיכון, העלולים לגרום למחלות פה וחניכיים, עשויים למנוע מחלות עתידיות וכאבים מיותרים בהמשך. שמירה על שיניים בריאות בפעוטות אף תורמת ללעיסה קלה יותר ולדיבור בהיר יותר. לפיכך, המלחמה בעששת מתחילה כבר מבקיעת השן הראשונה.


נא להכיר - עששת
עששת הינה המחלה הזיהומית הנפוצה ביותר בעולם המערבי והיא נוצרת כתוצאה מהימצאותם של חיידקים וסוכרים בסמוך לשיניים לאורך זמן. נוכחותם של חיידקים בסמוך למשטחי השיניים יוצרת שכבה דביקה של חיידקים (אותה ניתן להסיר באמצעות צחצוח שיניים), המכונה 'פלאק' או רובד שן. חיידקי ה'פלאק' מפרקים את הסוכרים, המצויים במזון ובשתייה וכתוצאה מכך נוצרת חומצה הממיסה את רקמת השן הקשה - זהו למעשה תהליך העששת.


אוכל טוב ואוכל רע לשיניים – אין דבר כזה
כמעט כל סוגי המזון אותם אנו צורכים מכילים סוכרים, שרובם ניתנים לפרוק על ידי חיידקי ה'פלאק'. אולם כאמור, כתוצאה מכך נוצרת חומצה הפוגעת בשן ולכן האבחנה בין 'אוכל טוב' ל'אוכל רע' לשיניים איננה נכונה.

עיקר תשומת הלב של רופאי השיניים כיום נתונה למידת הדביקות של המזון לשיניים ומהירות הפינוי שלו מהפה. צ'יפס לדוגמה גורם לחורים עמוקים יותר משוקולד מאחר שהוא דביק יותר.

גם לתדירות האכילה ישנה חשיבות גדולה. שתייה, או אכילה מספר רב של פעמים מעלה את רמת החומציות בפה, הגורמת להמסה מהירה של השן.

פגמים מולדים והפרעות ביצירת השן עלולים לגרום לבקיעת שן שאיננה חלקה או ששכבת האמייל שלה איננה מסוידת כראוי. שן כזו תיפגע מהר יותר בעששת.

שן עם חריצים עמוקים, הגורמים לקושי בניקוי, עלולה לפתח עששת בעומק החריץ.

מצבי דחק בריאותיים דוגמת: בעיות בהריון, דימומים, סוכרת הריונית, הצטברות נוזלים, פגות ומחלות חום בתקופת הינקות, עלולים לגרום לפגמים בשיניים.

חשוב לציין, שבגילאים צעירים העששת עלולה לתקוף את שיני הפעוט בחומרה רבה. תופעה זו מכונה עששת הינקות ועלולה להופיע בתינוקות אשר משתמשים בתדירות גבוהה בבקבוק המכיל נוזל שאינו מים (חלב, פורמולה, מיץ, תה ממותק ועוד..), או תינוקות היונקים בלילה ללא הפסקה.

איך נמנע ונטפל בעששת?
התשובה פשוטה - מגיעים למרפאת השיניים מידי חצי שנה, או לעיתים קרובות יותר על פי הנחיית הרופא, למעקב, הדרכה ו/או לטיפול!
בנוסף:

  • יש להקפיד על שימוש במשחות שיניים ושטיפות פה המכילות פלואוריד.
  • יש להקפיד על מריחת ג'ל פלואוריד על ידי רופא השיניים מידי חצי שנה.
  • יש להקפיד על צחצוח נכון לפחות פעמיים ביום, מיד אחרי ארוחת הבוקר ולפני השינה.
  • יש להקפיד ככל הניתן על אכילת מזון מתוק בסמוך לסיום הארוחה, אז הפרשת הרוק בפה עדיין רבה והיא תשטוף את המזון המתוק והדביק מן השיניים.\
  • מומלץ לבצע פעולת מניעה של איטום חרירים וחריצים בשיניים קבועות על-ידי רופא השיניים, כדי למנוע התפתחות עששת בהם.

צחצוח שיניים
נהוג לתת לילד מברשת שיניים ראשונה בגיל חצי שנה עם בקיעת שן החלב הראשונה. הרעיון הוא, שהילד יכיר את המברשת, את המגע שלה בפה ולא יחשוש ממנה. בשלב ראשון יעשה יותר משחק עם המברשת ובהמשך ממש צחצוח.

יש להקפיד להניח על המברשת רק כמות קטנה של משחה כי בינקות הילדים בולעים ולא יורקים את המשחה. דבר זה גורם לגוף לקליטה מוגברת של פלואור . עודף פלואור עלול להזיק.

יש להקפיד שגודל המברשת יהיה מותאם לגודל פיו של הילד. ככלל, שיטת הצחצוח מבחינה מכאנית הינה בעלת חשיבות רבה יותר מקיום משחה על המברשת.


מציצת מוצץ/ אצבע
למציצת מוצץ, אצבע או כל חפץ אחר יש השפעה מרחיקת לכת על מבנה הלסתות, השיניים, התפתחות הפנים, הנשימה, הבליעה והדיבור.

במציצת מוצץ/ אצבע מופעל כוח עקב פעולת המציצה של הלשון והשפתיים על גבי קשת השיניים העליונה והעצם המאחזת, לכוון של הבלטה החוצה. באותו זמן, כוחות הפוכים פועלים על קשת השיניים התחתונה להבלטה פנימה.
הסגר הקדמי בין החותכות העליונות והתחתונות נפגע ובעת סגירה מתקבל מעין "חור" בין השיניים העליונות והתחתונות, זהו מנשך פתוח. הלסת העליונה, שתוך כדי התפתחותה מתרחבת ויורדת כלפי מטה, אינה יכולה לבצע תנועות אלה עקב הכוחות הנגדיים הפועלים עליה באמצעות המציצה. לפיכך, חללי האף אינם מתפתחים באופן טבעי ועלולה להתפתח נשימת פה.
הלשון המלווה את המוצץ/ אצבע ומרפדת אותו תוך אחיזתו בחלק התחתון, נדחפת בעת המציצה לפנים. מצב זה, של חריצת לשון לפנים למרווח הנוצר בין הקשת העליונה והתחתונה, נשמר גם במנוחה ובדיבור, ומביא להתפתחות הפרעת דיבור, המכונה 'שינשון'.

גמילה ממוצץ קלה יותר מגמילה מאצבע כי האצבע תמיד זמינה יותר וקשה להעלימה. לכן, מומלץ להיאבק בתופעה מינקות ולהמיר את מציצת האצבע במוצץ.

גמילה ממוצץ או אצבע חייבת להתבצע בצורה הדרגתית על ידי בעל מקצוע מיומן, כדי למנוע פגיעה רגשית בילד. השיטה המומלצת היא שיחה בגובה העיניים, בה מראים לילד במראה את הנזקים שגרמה המציצה עד היום לפיו ולפניו. בצורה זו מנסים להביא למודעותו של הילד את הבעיה ולכוונו לבחור בגמילה מרצון. לא מומלץ לנקוט בגישה אגרסיבית של הפסקת מציצה על ידי מניעה תלותית בעזרת פלסטר, גרב, מרה, או פלטה. יש חשש שאם לא יונחו החסימות הללו יחזור הילד למצוץ.


כיצד נלחמים בפחד?
ילדים הסובלים מחרדה ופחדים מטיפולי שיניים הם, על פי רוב, ילדים שהיה להם בעבר ניסיון כושל עם רפואת שיניים.
לרשות הילדים עומדות שתי דרכים, המאפשרות טיפול יעיל ובטוח מבלי לגרום לפחד:
'היה או חלמתי חלום?' - טשטוש הכרתי באמצעות שימוש בגז צחוק ובתרופות הרגעה, המכילות גם חומרים המטשטשים את הזיכרון ומאפשרים לילד להירגע ולא לזכור בבהירות את חווית הטיפול. חשוב לציין, כי השפעת התרופות ממוקדת לזמן הטיפול בלבד.
'להתעורר עם חיוך חדש!' - טיפולי שיניים בהרדמה כללית על ידי צוות מיומן הכולל: רופא מרדים המפקח על מהלך ההרדמה, רופא שינים מומחה ברפואת שיניים לילדים, אחות טיפול נמרץ וסייעת.
אצלנו לדוגמא, במרכז הרפואי רמב"ם, הטיפול מתבצע בחדר ניתוח של מרפאת השיניים לילדים אשר יועד לטיפולי שיניים. הילד מורדם ובמהלך ההרדמה מבוצעים צילומי הרנטגן וכל טיפולי השיניים הנדרשים. בתום הטיפול הילד מתעורר ונשאר להשגחה למשך כשעתיים שלאחריהן הוא משוחרר לביתו.


מרפאת השיניים לפעוטות, ילדים ונוער בקריה הרפואית רמב"ם
צוות מרפאת השיניים לפעוטות, ילדים ונוער במרכז הרפואי רמב"ם כולל מומחים לרפואת שיניים לילדים, מומחים ליישור שיניים ולסתות (אורתודונטים) ורופאי שיניים כללים.

השירותים במרפאת השיניים לפעוטות ילדים ונוער במרכז הרפואי רמב"ם מתמקדים בטיפולים בשיניים קבועות ובשיני חלב, בניית תוכנית הגנה אישית לשיניים תוך ייעוץ והדרכה על הרגלי היגיינת פה, מעקב אחר התפתחות תקינה של בקיעת השיניים ובטיפול בפגמים מולדים.

הילדים מקבלים הסברים מפורטים 'בגובה העיניים' על מהלך הטיפול, על מנת להשיג שיתוף פעולה מלא. במרפאתנו ניתן לטפל גם בילדים, אשר אינם משתפים פעולה מפאת גילם הצעיר, או כתוצאה מהפרעה התנהגותית ופיגור שכלי.
אנו מטפלים בילדים הסובלים ממחלת הסרטן ונדרשים, תוך פרק זמן קצר, לבצע טיפולים נרחבים בשיניים לביטול מוקדי זיהום